Bebekler için sabah 06:00’dan sonraki uyanmalar normal kabul edilmekle birlikte, 07:00-08:00 saatleri arasındaki uyanmalar günün devamındaki uyku düzeni açısından daha idealdir. 06:00’dan önceki uyanmalar ise erken uyanma kategorisine girer ve hem bebeği hem de ebeveynleri oldukça yorar. Tabii burada kastedilen bebeğin bu saatten önce uyanıp tekrar uykuya dönmesi değil, zira bu normal kabul edilebilir, erken uyanıp bir daha uykuya dönememesi, yani çok erken saatlerde güne başlamasıdır.
Bebeklerin sabahları yukarıda bahsettiğimiz kadar erken uyanmasının farklı nedenleri olabilmektedir.
Bebeklerin ayına göre gün içerisinde aşırı yorulmadan ayık kalabilecekleri süreler vardı. Örneğin 6 aylık bir bebek için bu süre 2 uyku arasında yaklaşık 2,5-3 saatken, 16 aylık bir bebek için 6 saatlere kadar çıkar. Kaldırabileceği sürelerden daha fazla ayık kalarak, yani aşırı yorgun bir şekilde akşam uykusuna yatan bebekler, vücutlarında salgılanan kortizol hormonunun etkisiyle hem gece boyunca sık sık uyanabilir, hem de sabah 05:00 civarlarında tamamen ayılarak güne başlayabilirler. ‘’Bebekler geç yatarsa geç kalkar’’ mantığı da işte bu nedenle tamamen yanlıştır. Bebeklerin gereğinden geç yatması, düz mantığın tamamen aksi şekilde, daha geç değil sabah daha erken uyanmalarına neden olur. Bu nedenle ebeveynlerin bebeklerinin yaşına uygun olan uyanıklık sürelerini bilmeleri ve bebeklerini bu süreler içerisinde, ne gereğinden geç ne de erken, yatırmaları önemlidir.
Bebekler büyüdükçe gün içerisindeki uykularının da azalması beklenir. Örneğin 5 aylık bir bebek 3 gündüz uykusu yaparken, 8 aylık olduğunda artık bu sayısının ikiye düşmüş olması gerekir. Bebeğin gün içerisinde yaşına uygun olan adetten daha fazla gündüz uykusu yapıyor olması gece uykusundan çalarak 24 saat içerisinde denge bulmasını sağlayacaktır. Böyle bir durumda gece uykusundan çalınacak nokta ise gecenin sonu, yani sabah uyanma saatidir. Adet olarak yaşına uygun miktarda gündüz uykusu uyuduğu halde, süre olarak gün içerisinde gereğinden fazla uyuyan bebeklerin de vücudu yine 24 saat içerisindeki dengeyi sağlamak için sabah erken uyanmaya eğilimli olacaktır. Bu nedenle 0-2 yaş arasında bebeklerin genel olarak gün içerisinde tek seferde 2 saatten daha uzun gündüz uykusu yapmasını önermeyiz.
Bebeklerin belli aylara kadar gece beslenme ihtiyaçları devam eder. Uyku eğitiminde biz bu gece öğünlerini genellikle uyku öğünü olarak vermeyi, yani bebeklerimizi uyurken beslemeyi tercih ederiz. İhtiyacı olduğu halde gece boyunca yeterli beslenmeyen bir bebeğin acıkarak sabah erken uyanma ve bir daha uykuya geri döneme ihtimali yüksektir.
Özellikle güneşin erken doğduğu yaz aylarında eper bebeğin uyuduğu odanın camlarında güneşi kesen koyu renk perdeler kullanılmıyorsa, bebeğin sabah çok erken saatlerde güneşin de etkisiyle uyanması ve bir daha uykuya geri dönememesi muhtemeldir. Hem bebeklerin sabah daha geç saatlerde uyanabilmeleri hem de uzun gündüz uykuları yapabilmeleri için uyudukları odada güneşi kesen perdelerin kullanması tercih edilmelidir.